25.4.11

Geleneksel Hayat Tespitleri #8 - Anlamı Olmayan Sabah

Bir sabah uyandığınızda birkaç senedir icra ettiğiniz mesleği yapmak için kendinizi motive etmekte zorlanırken bulursunuz. Aynı sabahı binlerce kez yaşamışsınızdır, ama o sabah artık pes etmişliği gözünüzün kenarındaki çapaklara kadar hissedersiniz. Belki insanların yaptıklarınıza, yazdıklarınıza veya yapmadıklarınıza karşı olan vurdumduymazlığı, belki de etrafınızda gördüğünüz, sizin hobilerinizi meslek edinip bundan para kazanan insanların verdiği haset ve kahır bunun sebebidir.

O sabah uyandıktan sonra birkaç dakika gözünüzü kırpmadan ya da kırptığınızı fark etmeden sabit bir noktaya bakarsınız. Muhtemelen de pencereden dışarıya. Bir şey düşünmezsiniz, eğer bakmak görmek sayılmıyorsa tabi. Aslında hayat fludur. Tam o sırada anneniz gelip oğlum/kızım işe geç kalacaksın diyerek hayatı çok net bir hale getirir; para kazanmak zorundasındır.

Para kazanma motivasyonuyla bir insan kaç gün daha böyle bir sabaha katlanabilir ki? İnsanlar sevdikleri mesleklerden niye soğutulur ki?

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Peki insan sevdiği bir meslekten nasıl soğutulur ki? Bu süreci hızlandıran, soğumayı sağlayan nedenler nedir peki?

özcan dedi ki...

aslında bunun cevabı bunun sorumun da kısmen cevabı. hem sorup hem cevaplamış gibi olacağım ama aklımdakileri yazayım.

ilki yukarıda da bahsettiğim yaptığın işin hak ettiği ilgi ve saygıyı görmemesi. en son ne zaman bir haber bülteninde bilimsel çalışmalarla ilgili hazırlanmış bir haber gördün? aselsan bile ancak cumhurbaşkanı ziyarete gittiğinde haber yapıldı. sanki orada yapılanlar ve çalışanlar figüran. haberi görünce çok üzüldüydüm.

ikicisi çalışanların işini kötüye kullanması olabilir. belki benim meslekte olmayabilir ama özellikle brokrasi gerektiren yerlerde çalışanların işini kötüye kullanması rahatsız edebilir dürüst bir insanı.

üçüncüsü de patron veya şirket denen kişi ve kurumların çalışanlarını ve yapılan işi para kazanma aracı olarak görmesi olabilir. düşünsene senin sırtından çuvalla para kazanılıyor. artık yaptığın işten haz alabilir misin? hiç sanmıyorum.

bunlar bilinen ve olan şeyler, belki bimediğim, farkında olmadığım onlarca sebep daha vardır kim bilir!

Yorum Gönder

 
Okuduklarınız tamamen benim yazdıklarımdır.
Okuduklarınız tamamen size kalmıştır.
yine beklerim.